Unity Çarpışma Algılama ( On Collision metodu)

Sayın Okuyucu,

Bu makalemde Unity' de objelerin birbirine temas ettiği nasıl algılanır, basit bir şekilde anlatacağım. Bu nerede işimize yarar, ateş ettiğimizde karşıdaki düşman hasar alır, araba yarışında bitiş çizgisinden geçtiğimizde oyunu bitiririz vb. örnekler verebiliriz.

Ben bir kürenin zemine düşünce oyunun bunu algılayıp bize ben çarpışma algıladım diye mesaj göstermesini sağlayacağım. Zaten bundan basiti olmaz. Sonuçta mantığını kavramak lazım.


Küre objemize aşağı düşmesi için ve zemine çarpması için inspector panelinde Add Component butonuna tıklayıp Rigidbody komponentini ekliyoruz. Başka birşey yapmanıza gerek yok otomatik olarak aşağı düşecektir.



Daha sonra Asset klasörü altına Script adında bir klasör açıyoruz ve içerisine "carpma" adında bir C# script dosyası oluşturduk.



Oluşturduğumuz C# script dosyasına çift tıklayarak açıyoruz.


Dosyamızı açtık. Start ve Update medotları işimize yaramayacağı için silebilirsiniz. İlgili objede herhangi temas meydana geldiği anda program otomatik olarak aşağıda görülen OnCollisionEnter metodunun içerisindeki kodları çalıştıracaktır. Metodun içerisinde konsol ekranına "Top zemine çarptı" yazdırması komutu vardır.


Ardında script dosyamızı sürükleyip top objemizin üzerine bırakıyoruz. Artık script dosyamız top objemizin komponenti oluyor.


Son olarak play tuşuna basıyoruz ve sahnemizi oynatıyoruz. Konsol ekranında yazıyı gördünüz mü? İşte şimdi başardınız.




Yorumlar

Popüler Yayınlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *