ASO' yun anlamak (2. Bölüm)

Sayın Okuyucu,

İşte başlıyoruz.

1. KEŞFEDİLMEK

    Üst sıralara çıkabilmemiz için Google' ın hangi algoritmalarını aşmamız gerekiyor veya bu algoritmalar nasıl çalışıyor bilemiyoruz ve hiçbir zaman da öğrenemeyeceğiz. Biz deneme yanılma ile bunu tahmin edeceğiz. Kısaca ASO için önemli meta verileri aşağıdaki şekilde belirtebiliriz.


ASO Neden Önemli?

    App Store de 2 milyondan fazla ve Play Store de 3,3 milyondan fazla uygulama sunulmaktadır. Yani aynı hedef kitleye hitap eden en az iki benzer uygulama olması muhtemeldir. Bu yüzden ASO çalışması mecburidir.

 

    ASO' nun birinci amacı uygulamanızın görünürlüğünü optimize  ederken, indirme sayısını ve uygulamanızın kullanıcı sayısını arttırmaktır. Peki indirme istatistiklerimiz nasıl artacak, ilk olarak uygulamamızın bulunmasını sağlamaktır. Ama bunu nasıl yapacağız?

    Öncelikler insanların nasıl uygulama arayıp bulduğunu anlamamız gerekiyor. Siz kendinizi düşünün, mobil cihazınıza bir oyun veya uygulama yüklemek istediğinizde o uygulamaya nasıl ulaşırsınız? Hangisini indireceğinizi belirlerken kriterleriniz nelerdir?

    Şunu unutmayın uygulamaların %65' i arama yoluyla keşfedilir. Hatta Play Store' de indirilen uygulamaların %53' ü arama yoluyla keşfedilir.  Aslında bu bize her şeyi açıklıyor. İnsanlar sizi arama yoluyla keşfetmeli.

ASO' nun faydaları

    Artık insanların uygulama mağazasında arayarak uygulamaları bulduğunu bildiğimize göre, sıra geldi uygulamamızı doğru kullanıcıların önüne çıkarmaya. Kullanıcı arama yaptığında en üstte çıkan uygulamalar onun için daha alakalıdır. O halde amacımız doğru kitle için en üst sıralarda yer almak. Bunu için ASO' nun biz zorunluluk olduğunu muhtemelen fark etmişsinizdir.

    Uygulamanın veya oyunun organik olarak bulunup indirilmesi üzerine optimizasyon yapmak en iyi pazarlama girişimidir.

ASO bize ne gibi faydalar sağlayacak

1. Organik indirmeler, kullanıcı edinme maliyetinizi düşürecek.

2. Organik indirmeler, diğer tüm pazarlama stratejilerinizi olumlu etkileyecek.

3. Daha fazla indirme daha fazla bulunabilirlik sağlar, daha fazla bulunabilirlik daha fazla indirme sağlar.

4. Organik kullanıcılar daha yüksek sadakat gösterir, bu da daha fazla gelir elde etmek demektir.

Google algoritmalarını hiç değiştirmiyor mu?

    Google den zaman zaman bilgilendirme mailleri geldiğini biliyorsunuz. Google' de politikalarında bazı değişiklikler yapıyor ve kendini güncelliyor. Bu süreçte ASO stratejimizi de etkileyebilir. Örneğin eskiden ASO şu anda yapılandan çok daha farklıydı. Eskiden çok önemli olan bir strateji bugün geçerli olmayabilir ki çoğunun artık geçerliliği yok. Kısacası eski ASO öldü.

    Çoğu makalede, anahtar kelimelerin arama hacimlerinin ve popülerliğinin indirmeleri arttırmanın tek yolu olduğu yazabilir. Diğer makalelerde yazdığı gibi yaparsanız, sonuçlarınız pek iç açıcı olmayacağı için, sizi ücretli reklamlara iten bir süreç ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durum pazarlama çalışmanız açısından bir hata olacaktır.

    O halde bizim yapmamız gereken nedir? Hiç panik yapmıyoruz ve asla sadece bir ASO stratejisine bağlı kalmıyoruz, çünkü algoritmalar hala bir kara kutu. Şu şekilde ifade edelim "dar alanda kısa paslaşmalar yapıyoruz". Bu nedenle etkili bir strateji, test edip sonuçları hızlıca görüp, yapılan değişiklikler ile en uygun yöntemi bulmayı gerektirir. Yani stratejimiz yeri geldiğinde hızlıca değişiklik yapmaya uygun olmalıdır. Stratejimizi ne zaman değiştirmemiz gerektiğini bize sadece gerçek veriler gösterebilir. Ücretli reklam sonucu elde ettiğiniz veriler bize genelde gerçeği yansıtmaz onları hiç dikkate almayın, çünkü paranız olduğu sürece ücretli reklam verebilirsiniz.

    Herhangi bir kaynakta ASO için aşağıdakiler söyleniyorsa oradan uzaklaşın;

       1. ASO sıralama zorluğu ve trafik değerleri ile ilgilidir.

       2. ASO' ya başlamadan önce ayrıntılı bir anahtar kelime araştırması ve analizi gerekir.

       3. ASO' için önemli ölçüde zaman ayırmanız gerekiyor.

    Peki bunlar neden artık geçerli değil;

 1. Google, anahtar kelime zorluğu ve trafik değerleri hakkında gerçek bilgi sağlamaz.

 2. Google, hangi anahtar kelimelerin indirmeye yol açtığı konusunda bilgi sağlamıyor.

    Hep olumsuz şeylerden bahsetmiş olabilirim ancak kendinizi hiçliğin ortasında bulmamanız için ASO' nun nasıl doğru yapıldığını öğrenmeniz gerekiyor.

    Google Play Store' de birçok iyileştirme yapıldı. Algoritmalar son birkaç yılda, birkaç kez uyarlandı. Artık kalitesiz, nadir güncellenen uygulamalar cezalandırılıyor. Yani google uygulama kalitesini ve sık güncellenmesini takip ediyor. Bu ipucu cepte sakın unutmayın! Diğer yandan yüksek kullanıcı etkileşimine sahip uygulamalar, arama sonuçlarında daha yüksekte görünüyor. Bu da cepte. Google' ın  Play Store' de yaptığı güncellemeleri sürekli takip edin ve stratejinizi buna uyumlu hale getirin.

    Uygulama mağazaları tıpkı arama motorları gibi çalışır. Belirli bir sorgu için, uygulamanın hesaplanan alaka düzeyine göre arama sonuçlarını sıralamak için karmaşık algoritmalar kullanılır.

    Aşağıdaki bir ay arayla aynı "space shooter" kelimesinin arattırılması sonucu çıkan sonuçları görüyorsunuz. Peki farklılıkları da görüyor musunuz? Benim gözüme ilk etapta derecelendirmelerdeki farklar çarptı. Bu da cepte.

               








    Piyasada yapılan denemelere göre, aramalardaki alaka düzeyinin aşağıdaki faktörlere göre sıralandığı öngörülmektedir.


    Bu makalemiz bu kadar, en kısa zamanda devamı gelecek, takipte kalın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *